Selasa, 13 Oktober 2009

sup ayam berkentang


salam semua..arini deeha n husben x bape chat sket..ntah nape ntah..badan ni cam nak dmam je..mybe sbb bertukar angin kut..kat 2 mnggu jgkla blk kg raya ritu..hehhehe...best ooooo...hehhehe..arini abg plak pandai jer mengorder sup ayam panas n suh buh ngan kentang sama..bagus jg idea tu..minta2 leh kebah sket dmam bila makan makanan bersupni..jd sbg tanda mengasihinya,deehah wat lah menu ni..saper2 nk cuba.nilah resepinyer..

bahan-bahan
  • 300g ayam
  • 4 ulas bwg merah
  • 4 ulas bwg putih
  • 2cm halia
  • 10 tangkai cili padi
  • 1 sudu kecil rempah sup
  • 1 sudu kecilserbuk lada sulah
  • 2 tangkai daun sup/saleri/daun bwg
  • 250ml air
  • garam
  • perasa
  • bwg goreng(ditabur)
caranya;
  1. bersihkan ayam dan tos kering(potong ikut suka)
  2. kisarkan bwg merah+putih+halia hingga halus.
  3. panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar td hingga naik bau.
  4. masukkan ayam..dah agak kering.masukkan air secukupnya.masuk rempah+lada sulah+garam dan perasa.
  5. apabila hampir masak,masuk daun saleri dan renehkan seketika.kemudian tabur daun bwg,daun sup dan bwg goreng sblm dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan