kari kepala ikan merah mak
bahan-bahan:- seekor ikan merah
- 2 bungkus rempah kari ikan(cap apepun xpe)
- 1 sudu serbuk kunyit
- 3 sudu serbuk cili
- 3sudu jintan putih(digoreng tanpa minyak)
- 10 ulas bawang merah(2tuk dimayang n 8lg tuk dimesin)
- 3 ulas bawang putih(mayang)
- 1 sudu halba campur
- sedikit daun kari
- 3cawan santan pekat(1biji kelapa kut)
- sedikit asam jawa
- sedikit garam kasar
- sedikit perasa(2kiub ikan bilis lg sedap)
- sedikit minyak untuk menumis
- 3biji tomato
- 8biji bendi
- 4biji cili besar hijau
caranya:
- panaskan minyak dan tumiskan bwg merah,bwg putih,halba campur n daun kari.
- kacau sampai naik bau.kmudian blend kan bwg merah,serbuk kari,serbuk kunyit,serbuk cili n jintan putih hingga halus.
- kemudian,masukkan kedalam tumisan td..kacau hingga rempah pecah minyak.masukkan air asam jawa.
- selepas itu masukkan santan.tinggalkan pati dlm satu cawan tuk akhir nnti.
- apabila santan dah mendidih,masukkan ikan,bendi dan cili hijau.
- kacau perlahan,masukkan kiub ikan bilis dan garam...barulah letakkan pati santan td,beserta tomato yg dipotong empat..
- sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan