Ahad, 11 Oktober 2009

kari kepala ikan merah mak

bahan-bahan:
  • seekor ikan merah
  • 2 bungkus rempah kari ikan(cap apepun xpe)
  • 1 sudu serbuk kunyit
  • 3 sudu serbuk cili
  • 3sudu jintan putih(digoreng tanpa minyak)
  • 10 ulas bawang merah(2tuk dimayang n 8lg tuk dimesin)
  • 3 ulas bawang putih(mayang)
  • 1 sudu halba campur
  • sedikit daun kari
  • 3cawan santan pekat(1biji kelapa kut)
  • sedikit asam jawa
  • sedikit garam kasar
  • sedikit perasa(2kiub ikan bilis lg sedap)
  • sedikit minyak untuk menumis
  • 3biji tomato
  • 8biji bendi
  • 4biji cili besar hijau
caranya:
  1. panaskan minyak dan tumiskan bwg merah,bwg putih,halba campur n daun kari.
  2. kacau sampai naik bau.kmudian blend kan bwg merah,serbuk kari,serbuk kunyit,serbuk cili n jintan putih hingga halus.
  3. kemudian,masukkan kedalam tumisan td..kacau hingga rempah pecah minyak.masukkan air asam jawa.
  4. selepas itu masukkan santan.tinggalkan pati dlm satu cawan tuk akhir nnti.
  5. apabila santan dah mendidih,masukkan ikan,bendi dan cili hijau.
  6. kacau perlahan,masukkan kiub ikan bilis dan garam...barulah letakkan pati santan td,beserta tomato yg dipotong empat..
  7. sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan