Khamis, 15 Oktober 2009

daging masak merah


    bahan2
    • 2 bgks serbuk kari masak merah(kami guna cap o)paket kecil
    • 3kg daging @ ayam
    • 500g santan
    • 10 ulas bawang merah
    • 1 labu bawang putih
    • 2 inci halia
    • 2 keping asam keping
    • sedikit kayu manis
    • sedikit bunga cengkih
    • sedikit bunga lawang
    • daun kari
    • garam
    • perasa
    • minyak untuk menumis
caranya;
  1. campurkan serbuk kari masak merah dgn 500ml air
  2. bwg merah+putih+halia tumbuk halus,separuh dicampur dgn rempah,separuh lg untuk menumis
  3. panaskan minyak,tumis bawang+daun kari+kayu manis+lawang+cengkih hingga kekuningan.
  4. masukkan rempah dan daging@ayam,kacau hingga sebati dan pecah minyak.
  5. setelah daging empuk,masukkan pati santan.
  6. campurkan garam dan asam secukup rasa
  7. renehkan sehingga kari td pecah minyak.gunakan api kecil..
  8. sedia utk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan