daging masak merah
bahan2
- 2 bgks serbuk kari masak merah(kami guna cap o)paket kecil
- 3kg daging @ ayam
- 500g santan
- 10 ulas bawang merah
- 1 labu bawang putih
- 2 inci halia
- 2 keping asam keping
- sedikit kayu manis
- sedikit bunga cengkih
- sedikit bunga lawang
- daun kari
- garam
- perasa
- minyak untuk menumis
caranya;
- campurkan serbuk kari masak merah dgn 500ml air
- bwg merah+putih+halia tumbuk halus,separuh dicampur dgn rempah,separuh lg untuk menumis
- panaskan minyak,tumis bawang+daun kari+kayu manis+lawang+cengkih hingga kekuningan.
- masukkan rempah dan daging@ayam,kacau hingga sebati dan pecah minyak.
- setelah daging empuk,masukkan pati santan.
- campurkan garam dan asam secukup rasa
- renehkan sehingga kari td pecah minyak.gunakan api kecil..
- sedia utk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan